Ви є тут

Поведінка в Храмі


Церква є Дім Божий, в якому Сам Бог невидимо перебуває. Тому наша поведінка в Храмі повинна відповідати Його святості та величності.

Для відвідування церкви потрібно одягатися скромно і чисто. При вході в храм потрібно перехреститись. Чоловіки при цьому повинні обов'язково зняти головний убір. Жінкам не потрібно зловживати прикрасами і одягнені вони повинні бути в жіночий одяг. Жінки не знімають головних уборів, а навпаки, повинні покрити голову хусткою.

Категорично забороняється приходити в храм у нетверезому стані, а також приносити чи приводити з собою тварин.

Біля храму і в храмі не можна курити, смітити, голосно розмовляти і сміятися, їсти чи жувати; а також тримати руки в кишенях чи за спиною.

Ще по дорозі до храму потрібно, по можливості, забути про мирську суєту, заспокоїтися, якщо знервовані. Заходячи в храм і виходячи з нього, потрібно тричі перехреститись і поклонитися в пояс в напрямку до вівтаря. Поклони робляться з молитвою: "Боже милостивий, будь мені, грішному (-ій); Боже, очисти мене грішного (-ну) і помилуй мене; Створивши мене, Господи, прости мене".

В храмі чоловіки повинні стояти справа, а жінки повинні знаходитись у лівій частині храму. Прохід навпроти Царських Воріт, по можливості, залишають вільним. До Причастя і Єлеопомазання також підходять окремо: спочатку діти, чоловіки, а потім жінки. На службу потрібно приходити раніше, щоб спокійно, без суєти зайти в храм і бути учасником Богослужіння від початку і до цілування Хреста. Ставити свічки і прикладатися до ікон потрібно так, щоб не заважати іншим людям, які моляться, тому це краще робити до початку служби.

Розмови потрібно припинити. Преподобний Амвросій Оптинський повчає: “Тим, хто розмовляє у храмі, посилаються скорботи”. В храмі прийнято знайомих вітати легким поклоном голови, відклавши розмови на потім. Не прийнято вітатися за руку.

Приходячи в храм з дітьми, не можна дозволяти їм бігати, пустувати і сміятися. Із дитиною, котра плаче, краще на якийсь час вийти з храму, поки вона не заспокоїться. Дитині не дозволяється їсти в святому храмі, крім тих випадків, коли священники роздають благословенний хліб. Сидіти в храмі дозволяється тільки по причині хвороби чи сильного втомлення. Гарно сказав про неміч людську Святитель Філарет: "Краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи про ноги". Якщо ви змушені присісти, не закидайте ноги на ногу. Категорично забороняється ходити і розмовляти під час читання Євангелія, співу "Херувимської" та Євхаристичного канону на Літургії (тобто від Символа Віри до "Отче наш").

Робити зауваження ближньому, який порушив правила поведінки, потрібно неголосно і дуже делікатно. Якщо ми відчуваємо, що без роздратування не зможемо зробити зауваження, краще взагалі утриматися від нього, натомість про себе помолитися про напоумлення ближнього. Краще слідкувати за собою.

Не можна виходити з храму до закінчення Богослужіння

Контакти


Адреса:

Київ, вул. Бориспільська, 4 а

+38 (050) 882-76-86 

hram@ekaterina.kiev.ua

Свято-Катеринівська парафія

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer