Ви є тут

Проповідь на відспівуванні


Перед лицем смерті і плач, і горе наші робляться надто малими для тієї тайни, перед якою ми стоїмо, і тому гак урочиста, так наповнена віри і надії, так багата любов'ю і благоговінням служба відспівування людини.

Кожне слово в ній - це слово віри; перші слова її: „Благословен Бог наш!" скільки потрібно віри простої, чесної довіри до Бога, щоб перед лицем смерті найближчої людини благословити Господа у всіх путях Його, включаючи і цей таємничий шлях. Скільки потрібно надії і впевненості в Бозі, щоб, звертаючись до душі, що відійшла від нас, сказати: „Блаженний путь, в який ти йдеш сьогодні, душе, бо приготоване тобі місце упокоєння... "

Кожне слово нашого богослужіння сильне і істинне тільки правдивістю цієї віри нашої і цієї надії, що не хитається, і живе це богослужіння благоговійною, теплою, лагідною любов'ю, якою Церква Христа, втіленого Бога, оточує тіло людини, що осиротіла зараз на певний час, до воскресіння всіх, відходом її душі.

Ми благоговійно і любовно відспівуємо тіло людини; цим тілом людина увійшла у світ, цим тілом вона сприйняла все, чим світ багатий, і страшне, і дивне. Цим тілом вона стала причетною Тайнам Божественним - Хрещенню, Миропомазанню, Причастю Святих Дарів, Соборуванню - всім цим чудесним діям, якими Бог фізично передає і тілу, і душі, і духу людському вічне життя. Через тіло була проявлена ласка і любов, тіло виконувало Христові заповіді.

Тілом ми зустрічались лицем до лиця, і тому з таким благоговінням оточуємо ми це тіло і впевнені спокійною, глибокою впевненістю Церкви, що це тіло, яке було нерозлучно пов'язане на землі з вічною долею людини і в вічності повстане у славі, коли все буде зроблено за образом Шляху, Який є Христос, Бог Живий, що сприйняв плоть від Діви, що пройшов всю таємничу людську долю, яка закінчилася смертю хресною у гробі, і перемогою воскресіння, знову сприйняв і возніс тіло, наше тіло людське, нашу людську плоть в самі глибини Троїчної тайни Своїм вознесінням.

Ось чому ми з вірою, надією і пасхальною впевненістю стоїмо біля гробу померлих, ось чому слова, які колись сказав Христос вдові Наїнській: Не плач!

і до нас звернені. Так, не плач: після того, як Бог став плоттю, і воскрес, і вознісся, людині смерть вже не межа, а двері, що розкриваються у вічність.

І ми повинні вміти забути себе, забути своє горе, сказати собі „відійди геть" і споглядати те велике, що відбувається зараз у вічній долі раба Божого . Він зараз вступає на шлях всякої плоті, на шлях всякої душі, стоїть перед Живим Богом, в Якого вірував, на Якого уповав, Якого посильно любив, Якому поклонявся, від Якого отримував життя. Це повинно бути тепер змістом наших думок і наших переживань, і все, що менше цього, повинно бути відсторонене хоч частково. Крізь сльози ми повинні вміти бачити сяйво воскресіння, і крізь свій біль перемогу Христа над смертю і вічне життя, що розкривається для померлих.

Тому почуємо серцем, а не тільки слухом слова Апостола: „Не хочу, щоб ви були у незнанні і щоб, як ті, що не мають віри, ви вбивались горем... Перед нами не смерть, а початок вічного життя. Поклонімося воскреслому Господу, поклонімося Христу Богу, що прийшов у плоті, Слава Йому навіки. Амінь

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer