Ви є тут

Хрещення


Хрещення

Хрещення — найперше Таїнство, таїнство духовного перенародження, яке звершується над людьми, що вступають до Христової Церкви. Про його значення Христос сказав Никодимові: «Істинно кажу тобі: хто не народиться від води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже...» (Ін. III, 5). Сам Ісус Христос хрестився від Іоана в Йордані.

Кого хрестять, тричі занурюють у воду (у католиків, а інколи і в православних замість занурювання тричі поливають водою): занурення означає духовне умирання для гріховного життя і зняття первородного гріха Адамового. А виринання з води — духовне народження від води й Духа в нове християнське життя.

Хрещеник мусить бути вимитий, переодягнений в чисту одежу. До нього ставлять Кума і Куму, які, як духовні батьки, приймуть його від купелі хрещення і мають навчати його жити по християнському. Ставиться купіль з водою, запалюються свічки. На аналої лежать св. Хрест і Євангеліє. Священик в єпітрахилі (іноді в ризі) починає оголошення відповідними молитвами за хрещеника і заклинанням, себто призиванням імени Божого на прогнання від хрещеника всіх диявольських підступів. Хрещеник тричі відрікається від сатани, від демонів його і від усіх діл його, тричі висловлюючи приєднання до Христа. Коли Хрестять малих дітей, то хрестять їх по вірі їх батьків та кумів, а все потрібне промовляють за дитину куми.

Потім хрещеника помазують св. оливою на знак того, що він приліплюється до дерева — Церкви Христової. Освячується вода і хрещеника занурюють тричі у воду. Людина після виходу з купелі стає очищеною від гріхів. На знак цього на новоохрещеного одягається чиста біла одежина, а на шию надівають хрестик на знак того, що новоохрещений вже християнин. Таїнство св. Хрещення, якщо воно виконано правильно, тобто «в ім'я Отця і Сина і св. Духа» і з трьома зануреннями, не може повторюватися над тією ж людиною, бо духовне народження, як і тілесне, буває тільки раз. Тому й у Символі Віри говориться: «Визнаю одно Хрещення на відпущення гріхів».

В святому Письмі не вказано в який спосіб необхідно звершувати таїнство хрещення, і скільки води для цього потрібно. Спаситель у своїй бесіді з Никодимом говорить що для вічного життя треба заново родитися від “води й Духа”. Тобто Господь вказує на необхідність для таїнства води, як символа життя, без якої не можливе життя фізичне, та Духа – Благодаті Божої – Води живої, джерелом якої є Бог. Ще одна вказівка Священного писання – це необхідність хрестити людину з Призиванням Імені Пресвятої Трійці.

Що стосується так званого обливання та повного погруження, то дійсно традиціям і правилам Православної Церкви більш відповідає останній чин звершення таїнства. Тому зараз, коли церква отримала свободу, при багатьох храмах будуються спеціальні хрещальні, так звані баптистерії, в яких навіть доросла людина може повністю увійти у воду.
Однак, було б несправедливим вважати людину нехрещеною, лише тому, що при присутності в ній міцної віри, не знайшлося для таїнства хрешення достатньої для погруження кількості води.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer